Vad jag tycker om giftfria leksaker

För mig är det självklart att välja giftfria leksaker till barnbarnen. Detta val gör jag givetvis för att barnen inte ska ta skada, men även för att värna om vår miljö. Tidigare köpte jag aldrig plastleksaker eftersom jag trodde att alla plastleksaker var dåliga för barnen. Men nu har jag läst på och vet att det finns plastleksaker som är giftfria och återvinningsbara och att det även finns leksaker som tillverkas av sockerrörsbaserad plast, som är miljövänligt.

Hur vet man att leksaken är giftfri?

Alla leksaker som säljs inom EU ska vara säkra att använda. Lagstiftningen för kemikalier i leksaker är en av EU:s strängaste. Lagstiftningen skärptes under 2012 så undvik helst leksaker tillverkade före 2013. Att leksaken uppfyller kraven kan du se genom att den är CE-märkt. Alla leksaker som säljs inom EU måste ha denna märkning.

Leksaker i plast eller trä?

För mig var det tidigare självklart att välja leksaker i trä, framför plastleksaker. Men ju mer jag läst på, desto säkrare blir jag på att jag mycket väl kan välja plastleksaker och veta att dessa är säkra. Eftersom både plast- och träleksaker måste vara märkta med CE-märkningen så är de lika säkra att använda för barnen, båda typerna är giftfria om de köpts inom EU.

Vad ska jag tänka på när det gäller giftfria leksaker?

Köp leksakerna i erkända leksaksaffärer eller varuhus. Detta gäller även om du köper via Internet. Undvik suspekta småbutiker och webbshoppar som har sitt säte utanför EU. Det kan vara lockande att klicka hem billiga leksaker från olika utländska sajter, men kommer leksakerna från länder utanför EU kan du inte vara säker på att de är giftfria.

Tänk också på att saker som är tillverkade för vuxna inte har samma stränga lagstiftning som saker gjorda för barn. Saker som ska användas för matlagning kan man vara ganska säker på att de är säkra för barn vad gäller gifter, men andra saker i hemmet är kanske inte lika säkra.